Bertus Huiberts
Vraag een willekeurige kweker naar de belangrijkste ontwikkelingen in de afgelopen 100 jaar bloembollenteelt en de Anthakrat wordt steevast genoemd. Het was in 1958 dé uitvinding op het gebied van drogen van bloembollen. De krat was afkomstig van Antha, het bedrijf van de familie Huiberts. Bertus Huiberts - in die tijd één van de directeuren - kan het zich nog goed herinneren. “Tot die tijd werd er doorgaans in zakken gedroogd, maar dat zorgde ervoor dat de bol vaak te nat bleef. Er waren wel gaasbakken, maar hiermee ging enorm veel ventilatielucht verloren. De Anthakrat – een houten kistje van 40 liter met gaasbodem – was een enorme innovatie en een groot succes. In de loop der jaren zijn er vele honderdduizenden geproduceerd.”
Het bedrijf Antha kent een rijke historie. Anton Huiberts – de vader van Bertus – was geboren in de Oostpolder en begon in 1928 met het verkopen van gereedschap. Onder de naam Fa. Huiberts werden lange tijd machines en materialen voor de agrarische sector geproduceerd en verkocht. Begin jaren ’50 begon het bedrijf zich ook toe te leggen op droog- en koeltechnieken. Eerst in de aardappels en al snel was er contact met de groenteveiling in Utrecht, waar luchtvloeren werden aangelegd voor fruitbewaring. “Daaruit is ook de graanbewaring ontstaan”, vertelt Bertus. “Dat ging overal heen: België, Frankrijk en noem het maar op. Toen we bij Antha een vloer hadden staan voor karweizaad, kwam de vraag of wij hier irissen in zakken op wilden drogen. Het was een hoogtevloer waar lucht overheen geblazen werd. Op zondag uit de kerk kwamen alle bollentelers uit de omgeving kijken. Het bleek een prima uitvinding. Doordat de bollen in zakken te nat bleven, is later het idee van de Anthakrat ontstaan.”
Met de introductie van de kuubkist werd de Anthakrat overbodig. Toch hebben beiden lange tijd naast elkaar bestaan. De schuren waren tenslotte helemaal ingericht op de Anthakrat. Vandaag de dag zien we het kenmerkende kratje nog overal als decoratiemateriaal, op Schiphol bijvoorbeeld. De kuubkist bood volgens Bertus weer nieuwe mogelijkheden voor Antha. “Begin jaren ’60 kwam de mechanisatie op gang. Voor die tijd deden wij alleen kleine dingen. Daarna produceerden we zowel de kuubkisten als de machines ervoor: kantelaars, bunkers enzovoort. Dat gebeurt nog steeds, nu onder de naam van Antha van Hienen. Antha is altijd heel innovatief geweest en vooraanstaand in de leliemarkt met machines als de rollenzeef en shaver.” Bertus vormde samen met zijn broers Ton, Piet en Kees de tweede generatie binnen het bedrijf. In 2006 is Antha van de familie Huiberts overgegaan in andere handen.