Rooie Jo

Jo van den Berg is de man achter de succesvolle tulp ‘Yokohama’. In het bollenvak stond hij beter bekend als Rooie Jo, dankzij zijn rode kapsel. Jo was één van de pioniers van het Noordelijk Zandgebied. Al in 1914 trok hij naar Breezand; de slagerij van zijn ouders in Noordwijkerhout zag hij niet zitten. Jo begon met het kruisen van tulpen en kocht boerderij Het Ceres in Breezand, een flinke onderneming voor een 18-jarige man. Achteraf bleek het avontuur van korte duur, want al snel keerde Jo terug naar zijn geboortestreek.

Maar het bollenvak bleef hem interesseren. Het duurde dan ook niet lang voordat Jo zich opnieuw in Breezand vestigde.

 

In tegenstelling tot de Zuid, lag het bollenland hier voor het oprapen. Aan de hand van ph-metingen koos Jo zijn land. Dit keer tikte hij Boerderij Groenoord aan de Molenvaart op de kop. In 1917 werd Fa. Van den Berg Hytuna officieel aangemeld bij de Kamer van Koophandel.

Veredeling
Jo zette zijn veredelingswerk door en behalve ‘Yokohama’, zijn ook ‘Strong Gold’, ‘White Dream’ ‘Ballerina’ en ‘Upstar’ van zijn hand gekomen. De bollenkweker heeft op deze manier een belangrijke bijdrage geleverd aan de ontwikkeling van de tulpenteelt. Diverse cultivars die hij in de markt heeft gezet, worden vandaag de dag nog in grote aantallen geteeld.

Toch waren de beginjaren niet makkelijk voor ‘Rooie Jo’. De jonge teler trouwde al op zijn 19e, maar zijn vrouw bleef de eerste jaren in de Bollenstreek wonen, waarook de eerste kinderen werden geboren. In het (toen nog) kale Breezand hadden zij weinig te zoeken. Jo ging steeds op de fiets langs het Noordhollands kanaal naar Noordwijkerhout om hen op te zoeken. Auto’s waren er niet en het was beter dan lopen. Pas later is het hele gezin naar Breezand verhuisd.

Familiewerk
In de bollenkraam van Van den Berg hebben hyacinten, tulpen en narcissen altijd een belangrijke rol gespeeld, vandaar de naam Hytuna. Het bedrijf wordt tegenwoordig gerund door drie kleinzoons. Op het bedrijf C.G. v.d. Berg aan de Middenweg in Breezand wordt eveneens het familiewerk voortgezet, doordat bij de tweede generatie het bedrijf is opgesplitst. Rooie Jo heeft zich tot het eind aan toe met de bedrijfsvoering van Van den Berg Hytuna bezig gehouden. Hij is 90 jaar geworden.

  • image
  • image
  • image
  • image
  • image
  • image
Previous Next